Van de autogarage om de hoek tot een boorplatform in de Waddenzee, een biologisch zuivelbedrijf of een beademingsapparaat in het ziekenhuis, techniek is overal en overal zijn technische vakmensen nodig. Maar hoe vinden de technische bedrijven hun medewerkers van de toekomst? Door leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs actief kennis te laten maken met techniek. En dat is precies wat Techniek Tastbaar doet: het technisch bedrijfsleven naar de jongeren toebrengen. Op 14 juni op het Marne College in Bolsward, om precies te zijn.
02-04-2024
In een wereld vol technologische ontwikkelingen en innovaties, zijn er mensen die een onverzadigbare passie koesteren voor alles wat met techniek te maken heeft. Een van hen is Hans van Balen, een gepassioneerde vrijwilliger bij Technolab.
Buitenspelen is een uitstekende gelegenheid om kinderen te stimuleren om de natuur te verkennen en tegelijkertijd hun interesse in techniek en wetenschap te prikkelen. Hier zijn enkele leuke en educatieve buitenspeeltips!
Het begint al bij de boer op het land… tot aan je boodschappen in het karretje. Waar het eindigt? Niet! Want het is overal. Iedere dag kom je met techniek in aanraking. Waar je ook bent. We zijn ons alleen (nog) niet bewust dat het overal is, dat het in ons zit.
03-04-2024
Vanuit de historische straten van Sneek tot aan de klaslokalen van Technolab en daarbuiten, ontvouwt zich een verhaal van samenwerking en toewijding. Al vanaf de prille start heeft Ondernemend Sneek zich verbonden met Technolab, gedreven door een gedeelde visie op het koesteren van talent en het versterken van de lokale arbeidsmarkt.
03-04-2024
Er zijn geen plekken meer beschikbaar tot de meivakantie, ook de maanden erna zijn de plekken schaars. Bekijk snel de beschikbaarheid van de workshops en meld je aan.
03-04-2024
Er zijn nog een beperkt aantal plekken beschikbaar bij de workshops voor groep 7/8. Reserveer snel.
03-03-2024
Laatste kans om je in te schrijven voor het 4e STO Cafe bij Aeres VMBO en MBO Sneek, dat plaatsvindt op donderdag 7 maart! Dé bijeenkomst waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen voor kennis, inspiratie en netwerken rondom technologie. Dronetechnologie in de groene en grijze sector is het thema deze keer.
02-03-2024
Nog maar een paar nachtjes slapen totdat het feest losbarst: de Open Bedrijvendag SWF. Wij hebben er in ieder geval enorm veel zin in. We hopen veel nieuwe en bekende gezichten te ontmoeten! Trommel al je collega’s, vrienden, familie en buren op: wij laten eenieder graag kennismaken met Technolab.
01-03-2024
Als Herjan Reuten, programmaleider STO Súdwest-Fryslân, een toverstokje had om tekort aan technisch onderwijspersoneel aan te pakken..
05-02-2024
Maak kennis met het Technolab-team! Het team is flink gegroeid, hoogtijd voor een kennismaking met de gepassioneerde mensen! We trappen af met Hielke, workshop- en projectleider.
Het begon allemaal met Nikki, een leerling die wij meermaals ontvingen tijdens onze workshops. Met enthousiasme deelde ze haar avonturen bij Technolab met iedereen die het maar wilde horen. Haar passie voor techniek was aanstekelijk - zo aanstekelijk zelfs, dat het haar familie niet onopgemerkt bleef.
03-02-2024
14 juni 2024 staat in het teken van een dag vol technische ontdekkingen bij Techniek Tastbaar, gehouden op het Marne College in Bolsward! Dé kans voor jongeren van 10 tot 14 jaar, en hun nieuwsgierige ouders, om de wereld van techniek op een ‘tastbare’ wijze te ervaren. We zijn trots op het feit dat al 21 bedrijven zich hebben aangemeld!
02-02-2024
Een fantastische start van het nieuwe jaar bij Technolab! We kwamen samen in de sfeervolste huiskamer van Sneek, voor een middag en avond vol gezelligheid, teamspirit en vooruitblikken op het nieuwe Technolab-jaar.
01-02-2024
Voor de snelle beslissers: de inschrijvingen voor de workshop plantenbakken maken bij Houtstad IJlst, vliegen de deur uit. Er zijn nog maar 3 plaatsen over voor deze spannende knutsel- en klusmiddag waarbij leerlingen hun eigen groene oase creëren van resthout. Én dat op een wel heel bijzondere locatie.
01-02-2024
Het enthousiasme vanuit de scholen is groot: duizenden kinderen door heel Friesland namen deel aan de doe-activiteiten op levensechte bouwplaatsen van diverse bouwbedrijven. Nu is het de beurt aan Jorritsma Bouw om het stokje over te nemen.
04-01-2024
Ook wij doen mee aan de Open Bedrijvendag in Súdwest-Fryslân. Op zaterdag 9 maart opent bedrijvig Súdwest massaal haar deuren en wemelt het er van de activiteiten bij tientallen bedrijven in de gemeente.
06-01-2024
Wil je leerlingen laten kennismaken en/of inspireren met techniek? Geen probleem! Wij kunnen jouw klaslokaal omtoveren tot Technolab. Speciaal voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs, ontwikkelden we twee uiteenlopende lesprogramma’s: Micro:Bit en Zonnewijzer. Deze kun je op aanvraag reserveren.
05-01-2024
Op woensdag 7 maart vindt STO Café #4 plaats bij Aeres VMBO in Sneek. Dé plek om met alle STO-collega’s uit heel Súdwest-Fryslân bij te praten en kennis uit te wisselen. Het thema van deze bijeenkomst is 'techniek in de groene sector'.
04-01-2024
Van klaslokaal naar waterlab: boek de Water-3-Daagse bij onze partner Wetsus.
02-01-2024
Een nieuw jaar, betekent een vooruitblik op komend Technolab-jaar! Een jaar vol innovatie en samenwerking. Technolab is klaar voor de start om de wereld van techniek en wetenschap toegankelijk te maken voor duizenden leerlingen.
01-12-2023
Wat een rit was het afgelopen jaar! Met trots kijken we terug op een jaar vol activiteiten, enthousiaste kinderen, bedrijvigheid en en een flinke dosis techniekplezier. Op naar 2024.
01-12-2023
Jawel hoor, zet 14 juni 2024 met dikke viltstift in je agenda: Techniek Tastbaar komt er weer aan! Oftewel: hét doe- en beleefevent in Techniek voor jongeren van 10 tot 14 jaar én hun nieuwsgierige ouders. 25 regionale technische mkb bedrijven gaan zij op ontdekking door de wondere werelden van technologie, wetenschap en natuur.
01-12-2023
Ook al is het nieuwe schooljaar niet meer zo nieuw, het bestuur van Technolab daarentegen wél. De start van dit schooljaar begon met een wisseling van de wacht.
29-09-2023
Hierbij een overzicht van de beschikbare workshops. Wees er snel bij, vol is vol!
26-09-2023
Het schooljaar 2023/2024 is gestart! Met een groter aanbod dan ooit willen we graag alle kinderen uit de gemeente Sudwest-Fryslan bedienen om even lekker wat anders te laten doen dan rekenen of taal.
04-09-2023
Zomerschool SWF Met heel veel enthousiasme is er door 125 kinderen tijdens de Zomerschool SWF gebouwd op de pop-up bouwplaats van Technolab SWF. Timmeren, zagen, boren, schilderen, stratenmaken, het kon allemaal! Er zijn heel veel mooie dingen gemaakt: auto's, frisbees, hutten, vogelhuisjes, insectenhotels, voetbaldoelen en meubels. Wat hadden de kinderen creatieve ideeën en wat is er fanatiek gewerkt op de bouwplaats! Super!
31-08-2023
Hierbij een overzicht van de beschikbare workshops. Wees er snel bij, vol is vol!
01-06-2023
Voor het ontwikkelen, begeleiden en uitvoeren van onze workshops zijn we op zoek naar nieuwe collega's. Ben jij enthousiast, gemotiveerd en wil je graag deel uitmaken van ons team? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer vandaag nog!
18-04-2023
Op vrijdag 10 maart hebben meer dan tweeduizend leerlingen van basisschoolgroepen 7 en 8 en de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs deelgenomen aan Tastbaar Techniek. Het was een dag vol plezier en ontdekkingen! De bezoekers konden meedoen aan allerlei activiteiten en hun DOE-kaart inleveren voor Lego-prijzen. We zijn blij om te zien dat De Diken (Sneek), Sint Maartenschool (Bolsward) en het Marne College (Bolsward) in de prijzen vielen! Gefeliciteerd en veel plezier met jullie nieuwe Lego-set! Bedankt voor jullie komst naar Tastbaar Techniek, het was een fantastische dag vol bouwplezier en technische hoogstandjes.
17-04-2023
Hierbij een overzicht van de beschikbare workshops. Wees er snel bij, vol is vol!
06-04-2023
Na het succes van vorig jaar gaan we weer los met Bouwbase! Dit programma biedt kinderen niet alleen de kans om hun interesse in bouwkunde en techniek te ontwikkelen, maar helpt ook om de toekomstige behoeften van de bouwsector te ondersteunen. Er zijn nog 20 plaatsen over dus schrijf je snel in. Klik op lees meer en volg de link om je in te schrijven voor deze workshop.
28-03-2023
In samenwerking met NHL Stenden Hogeschool. Hebben studenten van de opleiding docent natuur en scheikunde, workshop ontwikkelt voor het primair en voorgezet onderwijs. Deze workshop hebben ze op de scholen: Master Sneek, Bogerman Sneek en het Marne College in Bolsward gegeven.
24-03-2023
Kinderen leren programmeren. Normaal doen we dit voor de groepen 5 t/m 8 en straks ook voor het voorgezet onderwijs. Maar nu zijn we ook bezig met kleuterlab. Dit doen we voor de groep 1 en 2 op de Thomas van Aquino school in Sneek.
15-03-2023
Samen met het Bogerman College, heeft het Technasium in opdracht van het Technolab-SWF leuke workshops ontwikkelt en dit samen met verschillende bedrijven. Hierbij moesten de leerlingen van het Technasium bedrijven benaderen. Waarbij ze de 7 werelden van techniek gingen koppelen. In samenwerking met het eigen gekozen bedrijf, hebben ze een workshop voor het primair onderwijs ontwikkelt. Deze is zo gemaakt dat de kinderen ontdekken en weten wat ze in het gekozen bedrijf allemaal doen. Ook hebben de studenten met hun eigen creativiteit een tour door het bedrijf gemaakt. Op deze manier konden kinderen vanuit hun klaslokaal zien hoe het bedrijf eruit ziet en wat ze nou eigenlijk allemaal doen en maken.
14-02-2023
Ruim tweeduizend leerlingen uit Súdwest Fryslân komen op Techniek Tastbaar-dag af De belangstelling voor techniek is onder scholieren in Súdwest-Fryslân meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de grote belangstelling voor de Techniek Tastbaar-dag, afgelopen vrijdag bij ROC Friese Poort in Sneek. Meer dan tweeduizend basisschoolleerlingen van groepen 7 en 8 en voortgezet onderwijsleerlingen uit klassen 1 en 2 hebben vrijdag de techniekdag bezocht. Dat is meer dan het dubbele van de 780 van vorig jaar. Techniekonderwijs zit echt in de lift.
03-02-2023
Vrijdag 10 maart is het zover. Zet 'm daarom in je agenda: de allereerste editie van de Tastbaar Techniek! Een dag waarbij leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs kennismaken met de wondere wereld van technologie, wetenschap en natuur. Ben jij erbij?
02-03-2023
Van fiets tot niets, dat was de opdracht die groep 3 van 't Fûnemint in Wommels zelf heeft bedacht voor hun klushoek. Naar aanleiding van het thema "op wielen" hebben de kinderen een fiets 'ontmanteld'. Gefeliciteerd, jullie hebben de prijsvraag van deze maand gewonnen!
13-02-2023
Van fiets tot niets, dat was de opdracht die groep 3 van 't Fûnemint in Wommels zelf heeft bedacht voor hun klushoek. Naar aanleiding van het thema "op wielen" hebben de kinderen een fiets 'ontmanteld'. Gefeliciteerd, jullie hebben de prijsvraag van deze maand gewonnen!
25-01-2023
Eind 2022 publiceerde DUO de (voorlopige) leerlingenaantallen van het schooljaar 2022-2023. Vanuit Sterk Techniekonderwijs kijken we natuurlijk met spanning naar de ontwikkelingen in de beroepsgerichte programma’s. Wat blijkt? Voor het tweede jaar op rij laten de aantallen een zeer positief beeld zien. Het aantal leerlingen in de technische profielen in het derde leerjaar van het beroepsgerichte vmbo (BB/KB/GL) stijgt met maar liefst 10,4% ten opzichte van 2021-2022. Deze flinke stijging is een duidelijk teken dat de initiatieven en activiteiten in alle STO-regio’s hun vruchten afwerpen!
04-01-2023
Zo vlak na de kerstdagen en jaarwisseling, kijken we met Johannes de Vries, de inmiddels niet meer zo nieuwe directeur van Technolab SWF, terug op afgelopen jaar en vooruit naar 2023. Johannes, hoe zag afgelopen jaar er voor jou uit? En wat heeft het nieuwe jaar voor ons in petto?
02-01-2023
De kerstvakantie is nog maar net voorbij, maar over 1,5 maand staat de voorjaarsvakantie alweer voor de deur. Hierbij een overzicht van de beschikbare workshops tot aan deze vakantie. Wees er snel bij, vol is vol!
02-01-2023
Wat hebben wij ontzettend leuke reacties ontvangen op de prijsvraag! Van verkleedpartijen tot gedichten, jullie haalden alles uit de kast! Aan creativiteit in ieder geval geen gebrek ;-). Daarom verlengen we 'm tot 31 januari!
02-01-2023
De winter doorkomen in Nederland is voor de vogels niet altijd even makkelijk. Waar ze in het voorjaar en zomer volop eten kunnen vinden, is het in de winter een stuk lastiger. Insecten en zaden vinden is zeldzaam. Voedselreserves slinken snel. Gelukkig kunnen wij ze daar een handje bij helpen! Maak lekkere snacks voor ze. Ga aan de slag met snack-dennenappels.
12-12-2022
Het lijkt nog zo ver weg, maar voor je het weet is het zover. Zet 'm daarom alvast in je agenda: de allereerste editie van de Tastbaar Techniek op vrijdag 10 maart 2023! Een dag waarbij leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs kennismaken met de wondere wereld van technologie, wetenschap en natuur. Ben jij erbij?
29-11-2022
In de week voor de voorjaarsvakantie wordt de eerste editie van het STO-café georganiseerd voor techniekdocenten uit de gemeente Súdwest-Fryslân.
29-11-2022
Of techniek en Kerst iets met elkaar gemeen hebben? Niet persé, maar daar zorgen wij wel voor! Ook al is de Sint nog niet richting Spanje vertrokken, de kerstkoorts laait op bij Technolab. Met name de leerlingen van Tienerschool Sneek en CBS de Reinbôge hebben hem goed te pakken.
28-11-2022
Ja maar! De allereerste Technolab-prijsvraag! Eigenlijk is het niet écht een prijsvraag, maar een opdracht waarmee je een eenvoudig kans maakt op een prijs! Wat die prijs is? In het kader van veiligheid, verloten wij onder de deelnemers 20 gehoorbeschermers!
25-11-2022
Voorjaarsvakantie? Dat is pas over 3 maanden! Dat klopt, eerst staat de kerstvakantie nog op de planning. Gezien de inschrijvingen als een sneltrein gaan, kijken wij graag met je mee vooruit! Hierbij een overzicht van de nog beschikbare workshops tot aan de voorjaarsvakantie. Wees er snel bij!
07-11-2022
De inschrijvingen voor de workshops in 2022 liepen als een tierelier. Maar liefst 135 workshops voor het primair onderwijs en 15 workshops voor het voortgezet onderwijs. Met enige trots kunnen we melden dat bijna alle workshops voor dit jaar zijn volgeboekt en dat ook de aanmeldingen voor de workshops in 2023 snel gaan.
03-11-2022
Goed nieuws! We bieden niet één of twee, maar drie nieuwe workshops aan voor het primair onderwijs! Altijd al eens kaas willen maken of kies je voor een kunstzinnige workshop waarbij je aan de slag gaat met afval? Of ben je meer van de magie van chemie? Ervaar het zelf en meld je aan voor deze nieuwe workshops.
02-10-2022
Herfst staat weer voor de deur! Voor kinderen is het najaar misschien wel het allerleukste seizoen. De prachtige kleuren nodigen uit om de creativiteit te activeren en de weeromslag in deze periode is interessant om op onderzoek uit te gaan. Tijd voor een proefje tijdens regenachtige dagen!
01-10-2022
Het schooljaar is pas een maand van start, maar voor je het weet staat 2023 voor de deur! Het enthousiasme onder scholen is groot: bijna alle workshops staan voor 2022 volgeboekt! Ook in 2023 hopen wij graag weer zoveel enthousiaste leerlingen (én leerkrachten uiteraard) te verwelkomen tijdens onze workshops. De inschrijving voor de workshops in het nieuwe jaar is vanaf heden geopend! Reserveer snel, vol = vol!
30-09-2022
Hoe enthousiasmeer je toekomstige technische vakmannen en vakvrouwen? Door ze naar de werkvloer te brengen! Samenwerken met het (technisch) bedrijfsleven vormt de sleutel tot succes. Ben jij die betrokken en inspirerende ondernemer die leerlingen van het onderwijs in Súdwest-Fryslân wil meenemen op ontdekkingsreis door de wereld van techniek?
25-09-2022
Op zaterdag 1 oktober opent Friso Bouwgroep de deuren van haar hoofdkantoor in Sneek voor de tweede editie van het Friso Festival. Er is een leuk programma voor jong én oud. Laat je onderdompelen in de bouwwereld en beleef het unieke Friso Festival als nooit tevoren. Iedereen is welkom op de open dag. Ook Technolab is aanwezig! Wie zien we daar?
16-09-2022
In het kader van weggooien is zonde: afvalhout krijgt bij Technolab een prachtig tweede leven. Voor onze nieuwe workshop hebben Pontmeyer en InterFaca uit Drachten resthout beschikbaar gesteld!
02-09-2022
Testen, experimenteren en ontwikkelen: bij Technolab ontkom je er niet aan! Ook achter de schermen werken we hard aan vernieuwing van ons aanbod. Dankzij Skerp uit Tietjerk, die een freesmachine beschikbaar stelt aan Technolab, hebben we de mogelijkheid om ons aanbod te vergroten!
01-09-2022
Niemand minder dan onze Technolab bouwvrouw Belle werd geïnterviewd voor het magazine Kek Mama! Naast haar eigen bouwbedrijf, Bouwer Belle, geeft ze geregeld bouwworkshops op de basisscholen. “In het begin keken veel kinderen ervan op als ik mijn boormachine tevoorschijn haalde, maar inmiddels vinden ze een vrouw in de bouw heel normaal”
25-08-2022
Eind april dit jaar startte TechnoLab SWF, De Bouw iets voor Jou en Friso Bouwgroep BOUWBASE. Het enthousiasme vanuit de scholen was groot: maar liefst veertig scholen, in totaal 755 kinderen, brachten een bezoek aan de pop-up bouwplaats in Sneek. Vanwege het grote succes opent BOUWBASE wederom haar deuren van week 37 t/m 41.
23-08-2022
De tweede editie van de Zomerschool in Sneek trok dit jaar een recordaantal leerlingen. Maar liefst 200 leerlingen kregen twee weken lang extra lessen in rekenen, taal, woordenschat, begrijpend lezen en spelling. Technolab mocht de lessen in bouwwerkzaamheden verzorgen.
13-07-2022
De zomervakantie staat weer voor de deur! En dat betekent ook voor ons dat de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar in volle gang zijn. Ook na de zomervakantie, vanaf 5 september, hopen we je weer te zien tijdens één (of meerdere!) van onze workshops. Plan snel je workshop in, vol = vol! Zien we je daar?
30-06-2022
Eind april dit jaar startte TechnoLab SWF, De Bouw iets voor Jou en Friso Bouwgroep met BOUWBASE. Op deze pop-up bouwplaats ontdekken groepen 7 en 8 uit de regio de basis van bouwen, oftewel wat de bouw leuk en interessant maakt. De tijdelijke bouwplaats, die als een reizend circus verder gaat, is een plek waar de bouw en het onderwijs elkaar ontmoeten en versterken. Ook voor andere bouwbedrijven is het een kans om in contact te komen met de werknemers van de toekomst: de komende twee jaar toert BOUWBASE door de rest van de provincie.
15-04-2022
Goed geschoold personeel binnenhalen blijft een grote uitdaging voor bedrijven in de technische sector. Nu en in de toekomst. Steeds vaker zoeken onderwijs en bedrijfsleven daarom de samenwerking om kinderen van jongs af aan te enthousiasmeren voor de technische opleidingen. Vaak is de enorme diversiteit aan beroepen en mogelijkheden onbekend bij deze doelgroep. Daarom organiseert ROC Friese Poort Sneek samen met het bedrijfsleven op donderdag 19 mei 2022 het evenement Techniek Tastbaar.
06-04-2022
Een echte bouwplaats, waar leerlingen kunnen leren, ontdekken en zelf kunnen ervaren wat de bouwsector allemaal voor ze in petto heeft. Dat is de wens van o.a. TechnoLab SWF, De Bouw iets voor Jou en Friso Bouwgroep. Samen hebben ze de handen ineen geslagen en openen ze 28 april de zogenoemde ‘BOUWBASE aan de Houkesloot in Sneek. De tijdelijke pop-up bouwplaats, die vervolgens als een reizend circus door Friesland gaat, moet een plek worden waar de bouw en het onderwijs elkaar ontmoeten en versterken.
02-03-2022
Maar liefst 150 leerlingen van verschillende Technasium scholen zetten zich in voor Technolab SWF. Het bedrijfsleven laten zien door de oogharen van kinderen, in de 7 werelden van technologie! Ruim 30 bedrijven zetten hun deuren open, denken en bouwen mee.
04-03-2022
Een echte bouwplaats, waar leerlingen kunnen leren, ontdekken en zelf kunnen ervaren wat de bouwsector allemaal voor ze in petto heeft. Technolab SWF, De Bouw Iets voor Jou en Friso Bouwgroep zoeken helpende handen om jongeren in het basisonderwijs te begeleiden bij activiteiten van BOUWBASE.
01-12-2023
De inschrijvingen voor de workshops groep 7-8 gaan super snel! Wees er snel bij. Vol = vol.

Aanmelden nieuwsbrief

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief