Partner in the picture: Vereniging Ondernemend Sneek

03-04-2024

Vanuit de historische straten van Sneek tot aan de klaslokalen van Technolab en daarbuiten, ontvouwt zich een verhaal van samenwerking en toewijding. Al vanaf de prille start heeft Ondernemend Sneek zich verbonden met Technolab, gedreven door een gedeelde visie op het koesteren van talent en het versterken van de lokale arbeidsmarkt. Maar wat drijft deze samenwerking? En wat maakt hun samenwerking zo waardevol voor de toekomst van de regio? Laten we duiken in het hart van deze partnerschap, waar passie voor innovatie en betrokkenheid bij de jeugd samenkomen om een bruisende toekomst te creëren.

Een unieke samenwerking, dat kun je wel stellen. We nemen je mee naar 2017, het jaar waarin Vereniging Ondernemend Sneek onderzocht of een eigen technolab in Sneek haalbaar is. In Leiden was/is het een groot succes. “Aan Ondernemend Sneek zal het niet liggen! Stay tuned!”, staat in het nieuwsarchief van de ondernemersvereniging. En moet je nu eens zien, 7 jaar later. Wat dat betreft kun je wel stellen dat Ondernemend Sneek de “grondlegger” is van Technolab in de regio? We vragen het aan Sibold Jellema, voorzitter van de vereniging. 

Bijdragen aan de opleiding en ontwikkeling van potentiele toekomstige collega’s
“Het is geen geheim dat de regio Zuidwest Friesland moeite heeft gehad om (technisch) talent lokaal te behouden. Vaak zagen we jongeren hun opleiding afronden om vervolgens te vertrekken naar plekken zoals de Randstad op zoek naar "ervaring" of gewoon omdat daar meer bedrijvigheid is (levendigheid in de grote stad, aansprekende bedrijven, etc.). Ondernemend Sneek heeft destijds het initiatief genomen om het model van Technolab Leiden naar Súdwest- Fryslan te halen. Toen en nu nog steeds laten de marktontwikkelingen zien dat er een personeelstekort dreigt in technische functies. Dit raakt ons ondernemersklimaat. We werken samen vanuit de 3O’s (Overheid, Onderwijs en Ondernemers) om blijvend de aansluiting te houden, de verbinding aan te gaan en te bouwen aan een gezond ondernemersklimaat. Aansluiting van het onderwijs en bedrijfsleven staan hierin centraal. Daarom is en was het voor Ondernemend Sneek cruciaal om zich aan te (blijven) sluiten bij Technolab, om ervoor te zorgen dat we de economische motor in Súdwest draaiende houden voor de toekomst! Door VOS-leden rechtstreeks te verbinden met het onderwijs, dragen we al bij aan de opleiding en ontwikkeling van potentiële toekomstige collega's.”

Wat vind je het meest waardevol aan de samenwerking met Technolab?
“Het behouden van de nieuwe generatie in de buurt van onze prachtige bedrijven, het leggen van verbindingen. Het is cruciaal dat de jeugd begrijpt wat Súdwest te bieden heeft, waardoor ze minder geneigd zijn om elders in Friesland op zoek te gaan naar kansen. Het bieden van praktijkervaring in de industrie draagt bij aan een betere perceptie van de aantrekkelijke bedrijven in onze regio. Bovendien heb ik gemerkt dat bedrijven enthousiast zijn om hun vaardigheden te tonen aan de opkomende generatie. Vooral medewerkers van deze bedrijven waarderen de mogelijkheid om in contact te komen met de jeugdige, creatieve mentaliteit. Aan de andere kant lopen we in het hele onderwijslandschap soms achter de feiten aan. Studenten volgen vakken die tegen de tijd dat ze de arbeidsmarkt betreden waarschijnlijk al aanzienlijk zijn veranderd. Technolab houdt gelijke tred met deze veranderingen, zodat studenten betrokken blijven!”

Wat zou je willen zeggen tegen andere bedrijven of organisaties die overwegen om partner te worden van Technolab?
Naar mijn mening is het een noodzaak. Op deze manier behoud je als bedrijf/organisatie een band met de generatie die komen gaat. De wereld verandert sneller dan ooit, dus je moet de volgende generatie betrekken. Zij kunnen zelfs nu al helpen om jouw bedrijf/organisatie in de juiste richting te sturen (toekomstbestendig maken).”

Aanmelden nieuwsbrief

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief