Doe-tip: maak je eigen regenmeter

02-10-2022

Herfst staat weer voor de deur! Voor kinderen is het najaar misschien wel het allerleukste seizoen. De prachtige kleuren nodigen uit om de creativiteit te activeren en de weeromslag in deze periode is interessant om op onderzoek uit te gaan. Tijd voor een proefje tijdens regenachtige dagen!

Maak je eigen regenmeter
Meten is weten! Ooit wel eens afgevraagd hoeveel regen er in de buurt is gevallen? Meet de regen met een zelfgemaakte regenmeter! Het is niet alleen leuk voor kinderen om dit te maken, maar ook nog eens leerzaam! Zo kunnen ze zelf bijhouden hoeveel het geregend heeft in een bepaalde periode. 

Wat heb je nodig?

  • een plastic fles
  • (kiezel)stenen of knikkers
  • plakband
  • schaar
  • liniaal
  • watervaste stift

Hoe doe je het?
Allereerst haal je de dop van de fles en knip de fles vervolgens in tweeën. Doe onderin een laag (kiezel)stenen of knikkers van ongeveer 5 cm, zodat de fles niet omvalt. Zet het bovenste deel van de fles ondersteboven in de onderkant en plak het goed vast met tape/plakband. Vul vervolgens de regenmeter met water tot net boven de steentjes/knikkers en zet met een watervaste stift een streep bij de waterrand.

Zet de regenmeter buiten op een open plek en kijk een paar dagen achter elkaar rond dezelfde tijd naar de regenmeter. Is het water gestegen? Zet een nieuwe streep op de fles. Meet vervolgens met een liniaal de afstand tussen de strepen. Hoeveel millimeter regen is er gevallen?

Aanmelden nieuwsbrief

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief