Meet the Technolab-team: Hielke

05-02-2024

Maak kennis met het Technolab-team! Het team is flink gegroeid, hoog tijd voor een kennismaking met het enthousiaste team! We trappen af met Hielke, workshop- en projectleider. 

Volledige naam: Hielke Bekius
Geboortedatum: 01-02-1994
Woonplaats: Leeuwarden
Opleiding: PABO en PDG
Hobby’s: Gitaar spelen
Werk: Technolab SWF, Firda en Straight on Stage

Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen hoe je betrokken bent geraakt bij Technolab SWF? "Natuurlijk! Mijn naam is Hielke Bekius en ik ben vrijwel vanaf het begin betrokken geweest bij Technolab SWF. Via oud-collega Leen Faas ben ik bij Technolab terecht gekomen."

De passie voor onderwijs en techniek
Waar komt jouw passie voor techniek vandaan? "Mijn passie voor techniek begon al vroeg in mijn jeugd. Het werd pas echt aangewakkerd toen ik op de PABO zat. Ik had altijd al in het onderwijs willen werken. Vooral de samenwerking met basisscholen vind ik heel interessant. Daar besefte ik dat er weinig aandacht was voor techniek in het onderwijs en dat wilde ik veranderen. Inmiddels doe ik dit al enkele jaren en ik vind het tot op de dag van vandaag geweldig. Ook in afwisseling met mijn andere banen kan heel goed en versterkt elkaar ook nog. Dus een ideale situatie!"

Een veelzijdige rol binnen Technolab
"Binnen Technolab ben ik vooral actief als projectleider en workshopleider. Mijn missie is om jongeren te inspireren en enthousiasmeren voor techniek, door middel van uitdagende workshops en projecten. Van ontwikkeling tot uitvoering. Met bedrijven of vanuit het onderwijs. De grootste uitdaging is om het aanbod zo in te richten dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht achtergrond of niveau. Gelukkig vinden we met een flinke dosis creativiteit en flexibiliteit altijd een weg. 

Nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs ervaren
"Ik wil leerlingen laten zien dat technologie overal is en dat ze er zelf deel van uitmaken. Het mooiste om te zien, is als leerlingen na een workshop vol enthousiasme vertellen over hun ervaringen. Dat ze op deze manier ontdekken wat ze allemaal kunnen worden later. Dan weet ik dat we iets bijzonders hebben bereikt."  Noem eens een voorbeeld? "Mijn eigen favoriete workshop is toch het ELAB. Hierin leren we leerlingen (en inspireren we leerkrachten) de nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs. Ook staat programmeren centraal. Deze workshop draai ik nog steeds wekelijks en ik blijf dit mooi vinden! Ook samen met de collega’s en vrijwilligers maken we er iedere keer weer wat moois van!"

Relevantie en toekomst
"Door een beroep te doen op het creatief en oplossingsgericht denken, blijf je relevant. Ook spelen we in op de 21 century skills. Bovendien zie ik dankzij mijn twee banen veel van wat er in de praktijk gebeurt. Deze ervaringen en nieuwe ontwikkelingen versterken en delen we met elkaar. In de toekomst willen we nog meer jongeren bereiken en inspireren. We zijn bezig met een doorlopende leerlijn, maar we willen onze impact nog verder uitbreiden. Zo zijn we druk bezig met de groepen 6/7 en 7/8 van het basisonderwijs. Ook doen we tegenwoordig workshops in het voorgezet onderwijs voor de eerste en tweedejaars. Bovendien starten we binnenkort in samenwerking met NHL Stenden een gloednieuw project: Skills4life. Daarover later meer!"

Aanmelden nieuwsbrief

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief