Doe-tips: aan de slag met snoep van Sint Maarten
Zeg je 11 november, dan zeg je Sint Maarten! En zeg je Sint Maarten, dan zeg je met de lampion langs de deuren om liedjes te zingen in ruil voor heel veel snoep. Naast dat de kinderen zich helemaal misselijk kunnen eten aan het binnengehaalde snoepgoed, kun je er bovendien leuke proefjes mee doen!
1. Snoep regenboog
Makkelijk experiment met een kleurrijk, spectaculair resultaat!
Wat heb je nodig?
- gekleurde snoepjes (Skittles, M&M's)
- plat bord
- glas warm water
Hoe doe je het?
Allereerst leg je de verschillende gekleurde snoepjes om en om in een cirkel rondom de binnenrand van het bord. Vervolgens schenk je een beetje voor beetje het warme water langs de snoepjes en zorg ervoor dat alle snoepjes in het water liggen. Eventjes wachten en je ziet de regenboog verschijnen!
Wist je dat?
Achterop verpakkingen van voedsel vind je altijd een lijst met ingrediënten terug. Vaak zie je op deze lijst een aantal E-nummers staan. Elk nummer staat voor een bepaalde hulpstof. In het kader van snoepjes zitten er vaak E-nummers in die zorgen voor een mooiere kleur. Deze kleurstoffen vermengen zich eenvoudig met water. Doordat water vloeibaar is, verplaatst het makkelijk. De zwaartekracht zorgt ervoor dat het gekleurde water naar het diepste punt van het bord kruipt. Zo ontstaan er de verschillende strepen water.
2. Eetbaar slijm maken
Tijd voor scheikunde! Slijm maken is misschien wel een van de meest bekende proefjes. Heb je Fruitella's gescoord tijdens Sint Maarten? Maak er eetbaar slijm van!
Wat heb je nodig?
- 250 gram Fruittella snoepjes
- 2 eetlepels maïzena
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel kokosolie
Hoe doe je het?
Allereerst maak je de Fruittella snoepjes warm in de magnetron (zo'n 20 seconden) zodat ze smelten. Blijf roeren totdat ze helemaal gesmolten zijn. Meng ondertussen de maïzena en poedersuiker in een kom en strooi de helft over het aanrecht. Giet de gesmolten Fruittella over het poedermengsel (uiteraard wanneer het mengsel iets afgekoeld is) en begin te kneden totdat het niet meer plakt. Voeg het overgebleven poeder langzaam toe. Het kan even duren voordat het niet meer kleverig is. Voeg tenslotte een eetlepel kokosolie toe en smullen maar!