Aanmelden W&T Café

U heeft de keuze uit de volgende 10 workshops. Er zijn 2 workshoprondes.

 1. De Bootboxx door Bote Galema - Yachbuilders Academy
  In deze workshop laten wij u zien en ervaren hoe je, met het thema 'Techniek op de basisschool', de Bootboxx kunt inzetten om leerlingen enthousiast te maken voor de jachtbouw en watersport.
 2. Elab  door Leen Faas - Technolab SW
  Krijg inzicht in de workshop Elab waarbij u wordt meegenomen in de nieuwe technologische- en ICT mogelijkheden; het besturen en programmeren. Er wordt gewerkt met virtual- en augmented reality, presentatietechnieken, stopmotion en greenscreen technieken, de microbit en andere robotvormen.
 3. Maakkunde door Tamar Davids - NEMO Science museum
  Maakkunde is een hands-on lesmethode, gericht op wetenschap en technologie op het gebied van ontwerpend en onderzoekend leren. En geloof het of niet: maar kinderen kunnen zelf een simpele stofzuiger maken. Je gaat in deze workshop actief aan de slag en experimenteren met een Maakkunde uitdaging speciaal ontwikkeld voor leerkrachten. Met behulp van de ontwerpcyclus (verken, ontwerp, maak, test en verbeter) los je het probleem dat aangereikt wordt op. Door zelf te werken met ontwerpend leren en onderzoek doen, krijg je kennis en vaardigheden mee, die nodig zijn voor het werken met W&T in de klas.
 4. De Proefjesbijeenkomst door Piers van der Sluis – Cedin (variant Kleine Willy wortels maar dan voor de oudere kinderen)
  In deze workshop leer al doende hoe je kinderen zo goed mogelijk kunt begeleiden bij het doen van proefjes en experimenten door de juiste vragen te stellen en op een systematische wijze de empirische cyclus met hen te doorlopen.
 5. MAAK het mee! door Willemijn Schaapman - Fablab
  Wat doe jij morgen? Wat doet de jeugd morgen? De wereld digitaliseert en verandert steeds sneller. Maar hoe die wereld van morgen er precies uit gaat zien weet niemand. In ons FabLab ontwikkel je vaardigheden die horen bij morgen. Creatieve en technische vaardigheden, maar ook sociale vaardigheden als samenwerken en ondernemen. Maken helpt hierbij. Door te maken leer je hoe dingen werken en hoe je oplossingen kunt bedenken voor zelf bedachte uitdagingen of problemen.
 6. De Kleine Willy Wortels door Marieke van Erp – Cedin (vergelijkbaar met Proefjesbijeenkomst maar dan voor jongeren kinderen)
  In deze  workshop voor leerkrachten onderbouw staat het ontdekken en het nieuwsgierig zijn en blijven voorop.  Aan de hand van divers materiaal ervaar je zelf hoe je concreet en praktisch de nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen kunt stimuleren en hoe je dit een plek kunt geven in je onderwijsaanbod
 7. OA²SE thematisch onderwijs - Onderzoekend en ontdekkend leren door Sylvia Venema – Cedin
  Ga mee op ontdekkingstocht naar ambitieus en aantrekkelijk onderwijs! Je krijgt een beeld van het concept OA2SE waarbij in de onderbouw (groep 1 t/m 4) het spel centraal staat en in de bovenbouw (5 t/m 8) het werken volgens de onderzoekscyclus. Inspirerende voorbeelden en ideeën om de volgende dag al mee aan de slag te gaa
 8. Circulair onderwijs voor een duurzame wereld door Heleentje Zwart – Circulair Friesland
  Hoe kunnen we techniek op een positieve manier inzetten, voor een mooiere wereld? In deze workshop neem ik je mee in de wondere wereld van leren voor duurzame ontwikkeling. Elk kind weet dat we voor grote vragen staan met elkaar, maar hoe geef je daar gehoor aan? Wat kan jij vanuit jouw klas doen?
 9. Wetus ondernemen door Johannes Boonstra – executive board member Wetus (ronde 1 en 2 is één workshop!)
  Kennisontwikkeling omzetten in succesvolle en winstgevende innovaties op het gebied van watertechnologie, dat is wat Wetsus realiseert. Door wetenschappers en ondernemers bij elkaar te brengen ontstaan niet alleen bedrijven, producten en diensten, maar wordt ook een baanbrekende bijdrage geleverd aan de wereldwijde watercrisis. De door de WaterCampus ontwikkelde doorlopende leerlijn van PO naar PhD laat zien hoe bedrijven samenwerken met het onderwijs. Workshop geschikt voor bedrijven, beleidsmakers en onderwijsprofessionals.

Aanmelden W&T Café

 

Je kunt er niet omheen. Techniek heb je nodig en techniek jou. Met techniek kun je de wereld veranderen, wonderen verrichten en dromen waarmaken. Dat maakt
techniek (on)weerstaanbaar! Het is onmisbaar voor onze leerlingen en de nieuwe welvaart, maar ben jij al overtuigd? We gaan dit samen onderzoeken en ontdekken op 25 september a.s. in het Atrium in Sneek.

Op woensdag 25 september organiseert Technolab Súdwest Fryslân Techniek (on)weerstaanbaar!

We bieden een veelzijdig programma waarin technologie, onderwijs en  ondernemen centraal staan. Naast de opening en een update van de activiteiten van Technolab SWF, ontvangen we inspirerende sprekers en bieden we uitdagende workshops.  

Gerrit Hiemstra verzorgt een presentatie over het weer en klimaat en welke wetenschap en techniek er voor nodig is om het (on)weer te voorspellen.

Aansluitend zijn er twee workshoprondes met een gevarieerd aanbod aan onderwerpen. Speciaal voor onze ondernemers hebben we Johannes Boonstra, raad van bestuur Wetsus, te gast, die u mee neemt in de wereld van het ondernemen met en door het onderwijs.

Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en te netwerken onder het genot van een walking diner.

Programma

15.00 – 15.30 uur ontvangst in het Atrium
15.30 – 16.15 uur opening met oa weerman Gerrit Hiemstra
16.30 – 17.15 uur workshopronde 1
17.30 – 18.15 uur workshopronde 2
18.30 – 19.30 uur running diner en einde programma

Opening door gastspreker Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra is een van Nederlands’ bekendste meteorologen. Gerrit Hiemstra is onder andere weerpresentator bij het NOS Journaal. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Weather Impact in Amersfoort, dat hij in 2015 heeft opgericht.

Hiemstra is sinds de voltooiing van zijn studie Meteorologie aan de Wageningen Universiteit in 1986 werkzaam in de meteorologie. Sinds eind 1998 werkt Hiemstra als weerpresentator bij het NOS Journaal. In 2015 is hij samen met hydroloog Arnold Lobbrecht het adviesbureau Weather Impact begonnen. Weather Impact is gespecialiseerd in het toepassen van kennis en technieken op het gebied van meteorologie en klimaatverandering in nationale en internationale projecten. In de internationale projecten worden onder meer toepassingen ontwikkeld waarmee kleine boeren in ontwikkelingslanden hun productie en levensstandaard kunnen verbeteren. Dit werk wordt uitgevoerd in samenwerking met nationale en internationale partners. De projecten worden uitgevoerd in o.m. Kenia, Ethiopië, Burundi, Indonesië en Myanmar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezig met laden

Aanmelden W&T Café 25 september

Sorry, het formulier is niet volledig ingevuld
Bedankt voor je aanmelding!
Bezig met laden