Meet the Technolab-team: vrijwilliger Hans

02-04-2024

In een wereld vol technologische ontwikkelingen en innovaties, zijn er mensen die een onverzadigbare passie koesteren voor alles wat met techniek te maken heeft. Een van hen is Hans, een gepassioneerde vrijwilliger bij Technolab. Met zijn achtergrond in Elektronica en Energietechniek en zijn liefde voor fotografie, deelt Hans zijn visie op de toekomst van techniekonderwijs, zijn perspectief op vrijwilligerswerk en de impact ervan op kinderen die Technolab bezoeken. 

“Techniek zit in mijn genen”
Misschien heb je Hans al eens ontmoet tijdens een of meerdere workshop(s). Al meer dan 30 jaar is Hans actief als vrijwilliger, eerst naast zijn werk met mensen met een verstandelijke beperking, later met mensen met afstand tot de maatschappij. Hij vertelt: "Na mijn verhuizing naar Friesland ruim een jaar geleden ben ik vrijwilliger geworden bij Technolab en zet ik mij in voor IVN en Mar en Klif. Ik ziet hier onder andere in het bestuur en begeleid excursies en workshops natuurfotografie. O.a. met schoolkinderen." Waar zijn passie voor techniek vandaan komt?: "Dat zit in mijn genen. Ik heb daar altijd al interesse in gehad. Zo heb ik veel geknutseld met elektronica, deed ik aan zelfbouw projectjes minicomputers en programmeren. Nu is dat meer toegespitst op fotografie. Zowel de techniek als creatief."

Positieve impact en toekomstvisie
Hans deelt zijn ervaringen over de positieve impact van Technolab op leerlingen: "Wat ik het mooiste vind zijn de reactie wanneer het kwartje valt. O, zit dat zo. En de reacties achteraf dat ze het jammer vinden dat het alweer voorbij is. En of ze nog een keer terug kunnen komen. Daar krijg ik energie van. Ook het enthousiasme en nieuwsgierigheid vanuit leerkrachten vind ik mooi om te zien.” Hij benadrukt echter ook zijn zorgen over de toekomst: "Het is twee voor twaalf als het gaat over het klimaat en stikstof. We bevinden ons nu op een essentieel moment voor het maken van de juiste keuzes voor de toekomst van de kinderen waaraan wij onder meer workshops geven. Dat is tevens de reden dat ik natuurgids ben geworden en vrijwilligerswerk doe bij Mar en Klif. Ik vind het belangrijk om mij in te zetten voor een betere toekomst voor hen."

“Niet ieder kind is evenveel geïnteresseerd in de techniek
Hans deelt ook zijn ervaringen als vrijwilliger bij Technolab: "In mijn schooltijd werden er nog activiteiten gedaan zoals handarbeid, schooltuintjes, gymnastiek en schoolzwemmen. Voor deze activiteiten is tegenwoordig minder aandacht. Werken met de handen is uit. Jammer omdat het mooie vakken zijn waar je tegenwoordig een goede boterham mee kunt verdienen. Daarom vind ik het mooi en belangrijk dat het Technolab diverse activiteiten bij de kinderen onder de aandacht brengt. En dat ik daar een bijdrage aan kan leveren vind ik bijzonder. Of Hans zijn kijk op wetenschap en techniek veranderd is? “Mijn kijk op technologie en wetenschap is niet wezenlijk veranderd. Eerder een bevestiging dat niet elk kind evenveel geïnteresseerd is in de techniek. Maar dat is natuurlijk ook logisch en goed. Als wij per workshop 30% van de kinderen echt enthousiast kunnen krijgen, hebben wij ons doel gehaald. Als de overige kinderen met plezier terugkijken vind ik dat ook prima.

Tot slot: technologische snufjes en gadgets
Als je een klaslokaal zou mogen transformeren met coole technologische snufjes, wat zou je toevoegen? “We hebben al heel veel. En het is momenteel al lastig om alle technologische snufjes die wij hebben werkend te houden. Daar zou ik eerst tijd in steken voordat er nieuwe snufjes aan worden toegevoegd.” Als je een technologische gadget mocht ontwerpen die jou helpt met het huishouden of een andere taak, welke zou je kiezen en waarom? “Voor mijzelf zou ik iets ontwerpen waarmee ik op een slimme manier de stroom van mijn zonnepanelen direct kan inzetten. Dus zo weinig mogelijk terugleveren. Of een slimme manier om de energie op te slaan.”

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief